SCHATHOUT

Stammen en kisten. Kisten van stammen.

wilg kronkelhazelaar schatkist kist schathout

Dit kistje is van wilgenhout, waarschijnlijk Salix alba, heeft afgeronde zijkanten en de deksel sluit op 4 nokjes. Het staat op een koperen ring, is van binnen (zo goed als) rond en heeft een handgreepje van kronkelhazelaar. Het meet 13 bij 8 cm. en heeft boktorgangen. Dit kistje is verkocht en staat in Victoria, Canadaschathout schatkist kist hulst

Dit schatje is van hulsthout gemaakt (Ilex aquifolium). Het kan niet staan waardoor het de uitstraling heeft van een handtasje. Het hout is mooi wit en ik hoop nog eens een echte stam tegen te komen om een kist uit te maken. Dit kistje is van een tak gemaakt wat te zien is aan de kern van het hout dat niet in het midden zit. Hoe meer horizontaal de tak is gegroeid hoe meer de kern aan de rand van het hout zit. Daarbij zit die kern boven in en is er dus aan de onderkant van de tak extra groei geweest. De maten zijn: hoog 7 cm, lang 16 cm en breed 5 cm.                         De prijs is € 110,-.Dit kistje is van laurierkers (Prunus laurocerasus) en meet 13 bij 8 cm. Het heeft vraatsporen van een onbekend insect en een haakje als sluiting. Ik heb het geolied om de nerf en de vraatgangen beter uit te laten komen. Het is verkocht en staat in Bergen (NH)
Dit kistje is van klimop!, Hedera helix in het latijn. Het is ongeveer 35 jaar oud,is uitzonderlijk dik en heeft in een linde in Bergen (NH) geleeft. De schors was als van een eik, heel diep gegroefd en heeft helaas tijdens het drogen los gelaten. Het heeft slaap (de zwarte lijntjes in het hout) en geen deuvels. Aan de achterkant zit een ladegreepje als steun.De afmetingen zijn 13 bij 8,5 cm. Het is verkocht en staat in Dirkshorn.Deze kist is van antarctische beuk of schijnbeuk (Nothophagus antarctica). De scharnieren zijn ingelijmt en de sluiting is van een oude schooltas. De stam is niet rond zoals gebruikelijk maar eerder vierkant. Het heeft kleine vraatsporen (linksachter) en meet 13 cm. bij 13,5 cm.. De bovenkant lijkt vouwen te hebben in het hout. prijs €120,-Deze kist is van fluweelbomenhout of sumac (Rhus Typhina) en is als boom in een storm omgewaaid in de tuin van mijn ouders in Groet. De hoogte is 14 cm. en de breedte is 16,5 cm.. De kist valt op door zijn mooie nerf en kleuren, van geel en groen naar bruin. Hij is verkocht en staat in Heerhugowaard.stoer taxushouten kistje met scharnier en sluiting aan één kant. Ondanks het harde hout is het kistje, nadat het uit de werkplaats naar binnen is gegaan en droger is geworden. De dikke knoest aan de voorkant helpt ook niet al is het beeld wel fraai.

Stoer taxushouten kistje (Taxus bacata) met één scharnier en sluiting aan één kant. Ondanks het harde hout is het kistje open komen te staan nadat het uit de werkplaats naar binnen is gegaan en droger is geworden. De maten zijn: 12 cm lang, 7 cm hoog en 10 cm breed (met knoest). Dit kistje is verkocht en staat in Groet.Dit kistje is gemaakt van iepehout (Ulmus hollandica). Het stammetje waar het kistje uit gemaakt is zou eerst een poot voor een hemelbed worden. Er zitten veel boktorgangen in waardoor hij "doorzichtig" is geworden. Naast z'n dunwandigheid zijn de scharnieren verborgen. De deuvels zijn 4mm dik en waren eerst micado-stokjes. de maten zijn 7cm hoog en 10 cm breed en de prijs is € 130,-


schatkist kist schathout es essenbastkever

Kist van essenhout Fraxinus excelsior

Onder de schors, toen de stam nog vers was, heeft een hele generatie essenbastkevers zich ontwikkeld. Zij leven precies tussen het hout en de bast en vreten half de bast en half het hout aan. De nu verticale brede gangen zijn de "moedergangen" waar het volwassen dier haar eitjes heeft afgezet. De gangen daar loodrecht op zijn de gangen van de larven, die, naar het einde gevolgd, groter worden naarmate de larven groeiden. De gangen zijn ontstaan toen de stam rechtop stond en de moedergangen dus juist horizontaal waren.

De kist heeft mooie scharniertjes die gemaakt zijn om in het zicht te blijven. De sluiting is een stukje kamelen-leer met een magneet aan de onderkant van de kist en bovenaan vastgehouden door een koperen siernagel. De zijkanten zijn verlijmd met 4 mm. deuvels. De stam is over de 50 jaar oud en zou onder betere groeiomstandigheden 2x zo dik kunnen zijn.

maten: hoog 14,5 cm. lang 22 cm.

De kist is verkocht en staat in AmstelveenHazelaar, Corylus avelana

Weer zo'n kistje van hout dat je niet bij een houthandel zal tegenkomen. Het hout was al aan het vergaan waardoor er een mooi vlekkenpatroon is ontstaan. Waarschijnlijk onder invloed van schimmels. De zwarte lijntjes die op de zijkant te zien zijn komen ook van een schimmel en dit effect heet slaap. Op de buitenkant zitten een aantal puntjes die slapende ogen worden genoemd; de kiem van een knop waar de boom eventueel op uit kan lopen. Deuvels 4 mm., scharniertjes aan de buitenkant, behandeld met olie en 2 gaatjes van vraat op de bovenkant.

Maten: 9,5 cm. hoogte 7,5 cm.

Prijs € 110,-


jeneverbes, Juniperus communis

Deze beauty heeft de vorm van een ei gekregen en sluit met deuvels van beukenhout. Het hout is zo hard dat ik het kon oppoetsen met een doek waardoor het glimt! Deze stam heeft een vriend uit Zweden meegenomen. Wat buiten de vorm erg mooi is aan dit kistje, is dat hij lekker ruikt! Het knopje aan de bovenkant is een antiek ladeknopje van koper.

Maten: 10cm hoog, 7,2cm breed en 6,8cm diep

Prijs: €160,-


catalpa, Catalpa bignonioides

Deze boom komt oorspronkelijk uit Indië en staat wel in parken als boom met zijn mooie grote blad en bloemen die wel wat lijken op die van de paardekastanje. In de herfst hangt hij vol met lange bonen. Het hout is net zo sierlijk als de boom met een duidelijke nerf. De bast is (droog) bijna oranje. De deuvels zijn van beuk en 4mm, hang en sluitwerk gespijkerd en van koper.

Maten: lang 12,5cm, hoog 8,5cm en diep 7,5cm.

Prijs €60,-