SCHATHOUT

Stammen en kisten. Kisten van stammen.

Deze kist is gemaakt van buxushout (Buxus sempervirens) of palmboompje. Wat meteen opvalt is de grootte. Dit moet een kleine boom zijn geweest. Terwijl de buxus die we in Nederland gewend zijn altijd netjes in vormen wordt geknipt (en dus klein blijft). De boom stond in Frankrijk en is verkocht op een rondhout veiling in Nederland. Het hout is hard en zwaar en wordt gebruikt voor snijwerk, heften van messen, linealen en als onderdeel van het raderwerk in molens.

Het kistje is scheef gezaagd, dwars op de scheve nerf van dit stammetje. De zaagsnede is opgevuld met zwarte kit die ook wordt gebruikt tussen de planken van een vloer op jachten. Deuvels van 6 mm, hang- en sluitwerk van koper. Dit oersterke, dikwandige kistje is 14 cm lang, 9 cm breed en 8 cm hoog. De kist is verkocht en staat in Anna-Paulowna.


Dit schatje is van dennehout (Pinus nigra). Het hout is aangetast door een schimmel waardoor de blauwe verkleuring is ontstaan. De kist is enkel in de lengte gezaagd en is daarna met een beitelkop op een haakse slijper uitgehold. De zijkanten zijn rond gemaakt om de tekening van het hout ten volle te kunnen zien. De bovenkant staat los op de onderkant en wordt door deuvels op zijn plaats gehouden. De knop op de bovenkant is een antieke ladeknop van koper. De maten zijn 8,5 cm breed, 8,5 cm lang en 10 cm hoog. De prijs is € 90,-watercypres (Metasequoa glyptostroboides) Alleen in de lengte gezaagd en uitgehold met een powertool. Eén scharnier en een sluiting van koper. Het kistje is niet verduurzaamd en heeft zijn schors behouden. Vreemd aan de nerven die te zien zijn in de uithollingen aan beide kanten is dat bij de bovenkant de nerven doorlopen en bij de onderkant dwars lopen. De maten zijn 7 cm breed, 6,5 cm lang en 6 cm hoog. De prijs is € 60,-


SCHATKIST DUINDOORN
BOKTOR SCHAT KADO
Deze kist is gemaakt van duindoorn. Hippophäe rhamnoides. Verrassend mooi hout met een prachtige tekening en kleur. Deze struik staat niet in de duinen maar op de klei van de Huiswaard in Alkmaar. De woestheid en de onregelmatige groei van de struik zelf is goed te zien in de schors en het hout. Het donkere kernhout is plaatselijk al aan het verteren en is nog donkerder en zacht geworden. Een afgestorven tak heeft een gat achter gelaten in het stammetje. Deuvels van 8 mm. zijn gebruikt om de twee helfden op elkaar te laten passen. Impregneerolie zorgt voor de warme kleur van het hout. Een ladeknop van porselijn en koper als sierlijke tegenhanger voor dit woeste hout. Maten 9,5 cm breed, 9,5 cm diep en 11 cm hoog. Prijs €90,-

boswilg Schoorl Salix caprea

Boswilg, Salix caprea

Dit kistje is van "eenvoudig" wilgenhout. De rondingen aan de zijkanten maken een mooi patroon in het hout zichtbaar. De deuvels die gebruikt zijn om de onder- en bovenkant op elkaar te houden zijn zo klein en laag mogelijk gehouden (4 mm). Doordat ik impregneerolie heb gebruikt geeft de schors de indruk vers gekapt te zijn. Het hout heeft er een warme kleur van gekregen. De kist is ovaal uitgehold. Op de bovenkant zit een ladeknop van koper en plastic.

maten: lang 9,5 cm, breeed 7,5 cm, hoog 9 cm. Is verkocht en staat in Burgerbrug


ruwe berk, Betula pendula

Deze berk werd gekapt in 2011 en 'gekist' in 2015. Ik heb hem in de olie gezet waardoor het hout iets gelig is geworden en de schors een glans kreeg alsof hij nat is. Door de sluiting en het handvat kreeg dit kistje een schooltas-achtige uitstraling. Een broodtrommeltje?

Maten: lengte 17,5 cm, hoogte 10,5 cm, breeddte 9,5 cm, verkocht.appelhout sierkistje presenteerdoosje houtworm
sigarenkistsluiting

appel, Malus spec

Dit kleine schatje, van een tak van een appelboom, lag al lang te wachten op de kachel. Nu, na al die jaren in het houthok te hebben gelegen en bijna verteerd door houtworm, is een prachtig kistje verschenen. Het kistje kan goed oorbellen en ringen bewaren. Door een warmtebehandeling zijn de houtwormen gedood zodat u niet bang hoeft te zijn voor uw meubelen om dit kleinood in huis te halen. Een enkel koperen scharnier en een sigarenkistsluiting zorgen voor een goede dichting.

Maten: lengte 5 cm, hoogte 5 cm, breedte 5 cm

Prijs €70,-


iep, Ulmus spec

Deze kist is ook weer prachtig bewerkt door boktorren; waarschijnlijk de kleine wespenbok. De vraatgangen heb ik weer vrij gemaakt van knaagsel zodat het ook een doorzichtig kistje is geworden. Ondanks dat is het door de koperen bandjes een massief geheel geworden. Ook heeft dit kistje een goed werkend slotje gekregen met een slotplaatje van been. Een plaatje gezaagd en geveild uit een soepbot! De deuvels van 4mm zijn van beuk en van een micadospel.

Maten: hoog 9,1cm, lang 15,2cm en diep 9,5cm

Prijs €210,-

haagbeuk, Carpinus betulus

Dit aparte hout kom je ook al niet vaak tegen al kan de haagbeuk, net als de beuk, erg zwaar worden. meteen valt de mooie kleur op en de nerf is ook mooi zichtbaar. Verder valt de buitenkant op door zijn 'gespierdheid'; de welving in het hout wat ook typisch is voor de haagbeuk. Ook hier heb ik gekozen voor een (min of meer) ronde uitholling en de afgeronde buitenkant. De nerf is zo erg mooi te zien. Alleen van de buitenkant is te zien dat ook dit hout lekker wordt gevonden door boktorren. De nokjes zijn dit keer van messing ipv deuvelhout.

De maten zijn: hoog 6,3cm, breed 7,2cm en diep 6,8cm

Prijs €90,-


fluweelboom of sumac, Rhus typhina

Dit hout is spectaculair te noemen. Van zichzelf is het hout van de fluweelboom al fraai door de afwisseling van bruine en groene tinten maar dit exemplaar was ook ziek. Dat resulteerde in dit pokdalige uiterlijk. Waarschijn een soort kanker dat ik wel ken van de es. Deze is gelijkmatiger verdeeld. Ik had pas in de gaten dat het zo speciaal was toen ik, als dank voor het verse hout, een lepel kreeg van een buurman die graag hout snijdt. Meteen heb ik wat hout terug gevraagd om er zelf ook mee aan de gang te gaan. Bedankt hiervoor Dirk! Het hele lichte hout is de laatste jaarring die nog niet verkleurt is naar het groen/bruin. Het contrast is erg mooi. Dit hout heeft ook een sponsige kern, het merg, zoals ook de vlier dat heeft. Vandaar de holte in het midden. Het kistje heeft 1 scharnier en een simpele koperkleurige sluiting.

De maten zijn: hoog 5,2cm, breed 5cm en diep 5cm.

Prijs €120,-