SCHATHOUT

Stammen en kisten. Kisten van stammen.

Waar het idee vandaan komt is niet duidelijk.

Het begon op een moment dat ik een boom had geveld en ik daar stond met een ronkende kettingzaag in m’n handen. Een half uur later had ik m'n eerste kist gemaakt waar ik trots mee thuis kwam. Sindsdien prijkt hij in een boekenkast en bewaart hij dingetjes voor me. Een echte schatkist die, gered van zijn lot als brandhout en tegelijk, door zijn uiterlijk, zijn afkomst niet verloochend.


Nog steeds is het niet duidelijk waar het idee vandaan kwam, maar nu stond het al 10 jaar op de plank en na het te hebben afgestoft ben ik er wat serieuzer mee aan de slag gegaan. Het is voor mij heerlijk om met hout te werken en zo de kracht en pracht van al de soorten hout te voelen en te zien. En met de kennis en het gereedschap van Bart van Atelier Taxus kan ik maken wat ik voor ogen heb en laten zien wat ik bedoel. De kettingzaag is ingeruild voor een Japanse trekzaag en spijkers zijn deuvels geworden. Mijn inspiratie vind ik dicht bij de natuur. De nerf, de kleur, de geur maar ook de schors en zelfs de houtworm en de boktorgangen zijn prachtig en laten zich goed kisten. Gered uit de handen der vergankelijkheid beginnen deze stukken hout aan hun tweede of zelfs derde leven. Interessant hout is overal te vinden maar het helpt dat ik hovenier ben. Ik heb nooit een levende boom gekapt of gesnoeid met het doel er een deel van te gebruiken voor een kist.


De ene houtsoort is de andere niet. Niet alleen qua uiterlijk maar juist ook qua innerlijk. De ene soort laat zich makkelijker bewerken dan het andere. Zo is wilg bijvoorbeeld erg licht, stabiel en 'gewillig' hout. Soms is een stuk hout aan de buitenkant spectaculair en woest en aan de binnenkant kalm en blank. Soms is er aan de buitenkant juist niets speciaals te zien maar moet het kistje het hebben van zijn innerlijk. Soms blijkt halverwege het maken van een kist dat het niet gaat lukken deze keer. Soms krimpt het hout na het zagen nog zoveel dat ik het niet kan terug buigen om de delen later weer in elkaar te zetten. Een andere keer steek ik met een beitel door de bodem van de kist.


De naam van de kistjes is Schathout geworden, met dank aan mijn buurman Willem. En deze site is tot stand gekomen door Igor Kramer. Ook daarvoor mijn dank.